Toplista a Dungeons and Dragons történetének minden sárkányáról 3. [60-41.]

Folytatjuk a sárkány toplistánkat, most már pár olyan példánnyal, amik tényleg jók is, illetve megérkeznek a keleti sárkányok.

A korábbi epizódokat itt találjátok:

Top 86-81

Top 80-61

60. Rikoltó Sárkány (Howling Dragon)

Valaki túl sok Spawnt olvasott festés közben.

A rikoltó sárkányok girhes, sápadt szörnyek az alvilági Pandemónium létsíkjáról. Az anygai skon ugyanúgy a föld alatt keresnek maguknak fészket. A rikoltó sárkányok őrültek, de ez nem akadályozza meg őket briliáns és csavaros tervek szövögetésében.

Csak a harmadik kiadás Draconomiconjában szerepelt ez a sárkányfajta.

Megjelenésre olyanok, mintha Todd MacFarlane Spawn képregényéből szalajtották volna, ami ad nekik egy kis vizuális karaktert. A képességeik a hanghoz kapcsolódik, amitől kicsit olyanok, mintha a banshee-kat gyúrták volna át sárkánnyá. Szerintem habár nem kiemelkedő, de érdekes sárkányfajta.

Első megjelenés: Draconomicon. 2003. WotC, 180. o. [DnD 3e]

További megjelenés: nincs

59. Lángféreg (Blazewyrm)

Az elmei tűz síkjának lakói, az egész testük tűzből áll, amelyből egy karakteres sárkányfej emelkedik ki. Csoportosan röpködnek és égetnek fel mindent, amit csak lehet.

A harmadik kiadás idején jött ki először, majd a negyedik kiadás idején nagyjából ugyanazokkal a képességekkel frissítve lett a negyedik kiadásra.

Jó design, és lénygretörő képességek. Kicsit középszerű, de nem mondanám teljesen reménytelennek.

Első megjelenés: Dragon Magic. WotC, 2006. 111. o. [DnD 3.5e]

További megjelenés: Draconomicon – Chromatic Dragons, WotC, 2008. 191. o. [DnD 4e]

Ez egy kifejezetten jó kép.
Ez nem.

58. Vas Sárkány (Iron Dragon)

Ravasz és vad sárkányfajta, amely szeret csapdát álltani a vadon kevésbé átlátható részein.

Meglepő módon csak a negyedik kiadásos Monster Manual 2-ben jelent meg.

Talán a legkevésbé érdekes fémszínű sárkány, átlagos képességekkel és átlagos megjelenéssel. Az illusztráció miatt nem került be teljesen a hátsó traktátusba, mert az jó.

Első megjelenés: Monster Manual 2. WotC, 2009. 83. o. [DnD 4e]

További megjelenés: nincs

Valakik nagyon meg lesznek gyilkolva rövidesen.

57. Vámpír Sárkány (Vampiric Dragon)

Vörös sárkány vámpír. Mert egy sima vörös sárkány önmagában nem elég nagy baj.

Egyes sárkányok egy átok vagy más miatt vámpirikus képességekre és éhségre tesznek szert. A kevés élőholt sárkány közül talán ők vannak a legkevesebben, de legalább megtarthatnak valamennyit a személyiségükből.

Habár nagyon sokáig kerestem, de a harmadik kiadás előtt nem találtam nyomát ennek a sárkányfajtának. A harmadik kiadás idején a vámpír sablon miatt igazából könnyű volt előállítani, de nem önálló szörny. A negyedik kiadás idején két különböző variációját kapjuk meg a vámpír+sárkány koktélnak.

Megmondom őszintén a vámpír sárkány koncepció valahogy nem áll össze nekem, de látom benne a lehetőséget. A negyedik kiadás két vámpír sárkánya érdekesen vegyíti a sárkányleheletet a véréletszívás koncepciójával, amitől az egész felülemelkedik a Drakulás áthallásokon.

Első megjelenés: Mint Sablon Draconomicon. 2003. WotC, 195. o. [DnD 3e]

További megjelenés: Thief of Life/Bloodwind. Draconomicon – Chromatic Dragons, WotC, 2008. 208. o. [DnD 4e]

56. Szellem Sárkány (Ghost Dragon)

Néha, amikor megölnek egy sárkányt és elviszik a kincseit, a szörny lelke megmarad és egykori fészkét kísérti, hogy halálában újraépítse egykori kincshalmát. A legtöbb szellemsárkány olyannyira rácsavarodik erre a célra, hogy csak az egykori kincshalom nagyságának megfelelő kincs összegyűjtése után képesek végleg megtérni a másvilágra.

Akárcsak a vámpírsárkány lehet, hogy szellem sárkányok mint egyedi szörnyek megjelentek koráéban, de általános szörnyként csak a második kiadás idején jelentek meg.

Érdekes ötlet, ami jól használható olykor-olykor egy-egy kampányban. Az AD&D második kiadás idején öregítő lehelete volt, ami olyan kihívásokat teremthet, amit nem lehet egyszerűen egy gyógyítással megoldani. Majd a harmadik kiadáskor egyszerű sablonként, végül az ötödik kiadás során újra teljesérétkű szörnyként (a 3e idején tulajdonság csökkentő, az 5e változat pedig félelmet okoz és fagysebzést. Egynek elmegy.

Első megjelenés: Monstrous Compendium Vol. 3. TSR, 1996. 27. o. [AD&D 2nd ed.]

További megjelenés:

  • Draconomicon. 2003. WotC, 161. o. [DnD 3e]
  • Fizban’s Treasury of Dragons. WotC, 2021. 203. o. [DnD 5e]
Szellem zöld sárkány a 3e idejéből…
…és ugyanez az 5e idejéből.

55. Napféreg (Sunwyrm)

A sivatagok és szavannák veszedelmes szörnyetege, amely naphosszat az égben repked. Az egész teste ragyog, és képes a saját testét perzselő fénnyé alakítani.

A harmadik kiadáshoz kiadott Fiend Folioban szerepel egyedül, habár hasonló koncepcióra épülő sárkányfajtákra volt már kísérlet.

Érdekes fénysárkány, amely szerencsére nem valami jóságos segítő, hanem egy ravasz ragadozó. Azonban a démonra emlékeztető feje miatt nekem nem tetszik. Az biztos, hogy emlékezetes szörny, de nem túl szép.

Első megjelenés: Fiend Folio. WotC, 2003. 164. o. [DnD 3e]

További megjelenés: nincs

Egy igazi rosszarcú sárkány.

54. Yu Lung – Ponty Sárkány (Yu Lung – Carp Dragon)

Ezek a kisebb félig sárkány félig halszerű lények valójában a keleti sárkányok „ebihal” állapotát jelzik. Általában százegy évesen átalakulnak más keleti sárkánnyá.

Először az első kiadású AD&D-hez kiadott Fiend Folioban jelent meg, majd a szörnyet frisstették a 3. kiadás idején az Oriental Adventures kiadványban. A két kiadás között nem sokat változtak.

Valószínűleg ismernem kellene keleti mitológiákat, ezért nem tudom, mennyire hiteles az a kép, hogy ez a „bébi sárkány”, amiből minden származik. Nem tűnik túl érdekesnek, és az egyedüli illusztráció a Fiend Folioban nagyon béna.

Első megjelenés: Fiend Folio. TSR, 1981. 30. o. [AD&D 1st ed.]

További megjelenés: Oriental Adventures. WotC, 2001. 154. o. [DnD 3e]

Ritka idétlen illusztráció.
A bal alsó sarokra tessék most koncentrálni.

53. Lung Wang -Tenger Sárkány (Lung Wang – Sea Dragon)

Hatalmas tengeri sárkányok, amelyek leginkább egy teknős és egy sárkány keresztezéséhez hasonlítanak. Emiatt mondhatjuk, hogy ők a keleti sárkányteknősök.

Először az első kiadású AD&D-hez kiadott Fiend Folioban jelent meg, majd a szörnyet frisstették a 3. kiadás idején az Oriental Adventures kiadványban.

A tengeri sárkányokat szeretem, de itt valószínűleg az „alap” sárkányteknőst is egy létező keleti mitológiai lény ihlette, aztán, amikor szolgai módon az összes orientális sárkányt beleírták a Fiend Folioba, akkor ez is bekerült kicsit redundánsan, anélkül, hogy bármit is hozzá tettek volna a koncepcióhoz.

Első megjelenés: Fiend Folio. TSR, 1981. 28. o. [AD&D 1st ed.]

További megjelenés: Oriental Adventures. WotC, 2001. 157. o. [DnD 3e]

Rákteknős!
A keresett sárkány a jobb alsó sarokban van.

53. T’ien Lung – Mennyei Sárkány (T’ien Lung – Celestial Dragon)

A keleti sárkányfajták leghatalmasabbika és a mennyi bürokrácia magasrangú képviselői. Hatalmas kígyószerű testükkel könnyedén repülnek.

Először az első kiadású AD&D-hez kiadott Fiend Folioban jelent meg, majd a szörnyet frisstették a 3. kiadás idején az Oriental Adventures kiadványban. A két kiadáshoz képest a 3. kiadásos Oriental Adventuresben sokkel erősebb és több támadó jellegű varázslata lett, ahhoz képest, hogy korábban inkább az időjárás manipuláció volt a legfontosabb eszköz a tarsolyukban.

A klasszikus keleti sárkány megjelenés miatt mindenképpen tetszik ez a sárkány, de az illusztrációk mögé tekintve nem túl érdekes vagy izgalmas szörny. Elég statikus bölcs és hatalmas lény, amelyhez kevés eszközt kap a mesélő.

Első megjelenés: Fiend Folio. TSR, 1981. 29. o. [AD&D 1st ed.]

További megjelenés: Oriental Adventures. WotC, 2001. 161. o. [DnD 3e]

Csak úgy sugárzik belőle a méltóság és a tekintély.
Középen az aranyszínű.

52. Scalamagdrion (Scalamagdrion)

Csak egy sárkány, semmi extra.

A Scalamagdrion egy értékes varázskönyv, amelynek zárópecsétje egy sárkánnyá képes változni, amely védi a kötetbe foglalt titkokat. habár sokáig egyedinek hitték, mint kiderült a „Scalamagdrion” csupán egyik példánya egy ritka sárkányfajnak.

Már korábban egy varázskönyvekről szóló kiegészítőben megjelent, majd teljes értékű szörnyfajtaként a Monstrous Compendium 3. kötetében jött ki.

Tök jó alapötlet, és elvileg nem egyedi szörny, hanem egy sárkány fajta, ennek ellenére nem nagyon jelent meg máshol. A legveszedelmesebb képessége a lényét körbevevő folyamatos csendvarázs, amivel könnyedén képes legyűrni az illetéktelen varázslókat. Egy kicsit elfeledett szörny, pedig volt benne lehetőség.

Első megjelenés: Monstrous Compendium Vol. 3. TSR, 1996. 93. o. [AD&D 2nd ed.]

További megjelenés: nincs

51. Shen Lung – Szellem Sárkány (Shen Lung – Spirit Dragon)

A Mennyei Hierarchia udvaroncai, a Mennyei Sárkányok kísérete. Gyakran érintkeznek az emberekkel, akik emiatt a felsőbb erők hírnökeinek tartják őket és oltárokat emelnek nekik.

Először az első kiadású AD&D-hez kiadott Fiend Folioban jelent meg, majd a szörnyet frisstették a 3. kiadás idején az Oriental Adventures kiadványban. A képességeiben apró változások voltak, de nagyjából hasonlóak, csak az Oriental Adventures-ben kicsit jobban integrálva lettek a szettingbe.

Nekem tetszenek a kis képességei (pl: rágcsálók távoltartása) amik valószínűleg a mitológiai és egyéb forrásokból lettek beépítve. A Fiend Folio-s illusztráció nagyon unalmas, de az Oriental Adventures-ben sem lett sokkal jobb (csak színesebb és csicsásabb).

Első megjelenés: Fiend Folio. TSR, 1981. 29. o. [AD&D 1st ed.]

További megjelenés: Oriental Adventures. WotC, 2001. 159. o. [DnD 3e]

Lehet, hogy cuki, de eléggé ki lehet akadva.
A bal szélen kígyózó színes sárkány.

50. Délibáb Sárkány (Mirage Dragon)

A Tündérvadon elzárkozó lakói, amelyeket méreteik, a látványos tollas fejdíszük és elbűvölő leheletük különböztet meg a közismertebb tündérsárkány rokonától.

A negyedik kiadás első Draconomicon kötetében jelentek csak meg.

Igazság szerint ez egy tündérsárkány szteroidokon, de annak elég jó. A „controller” szerepkörének hála elég sok aljas trükköt be tud vetni a karakterek ellen, de sajnos elég kevés konkrét dolgot mond róluk a könyv.

Első megjelenés: Draconomicon – Chromatic Dragons, WotC, 2008. 196. o. [DnD 4e]

További megjelenés: nincs

Vizuális desigban nagyon eltalált sárkány.

49. Dalsárkány (Song Dragon)

Alakváltó sárkányok, akik előszeretettel élnek az emberek között. Humanoid alakjuk mindig női és egyedi alak.

Csak a Monsters of Faerun cmű harmadik kiadásos könyvben jelentek meg.

Igazából az alakváltó sárkány egyik variációja, amit az tesz különlegessé, hogy a humanoid alakjuk mindig női. Az alakváltás plusz, de valahogy nem sok van mögé téve. Szerintem az egyszerűség és a redundancia elkerülése érdekében jobb lett volna összevonni az acélsárkánnyal. A sárkány alakjuk szerintem a szín miatt érdekes, de igazából egy vörösréz sárkány koppintás. Fáj értük a szívem, de tök feleslegesek.

Első megjelenés: Monsters of Faerun. WotC, 2001. 44. o. [DnD 3e]

További megjelenés: nincs

Egy dalsárkány kétféle alakja.

48. Kobalt Sárkány (Cobalt Dragon)

A kobalt sárkányok komor és barátságtalan sárkáymnok. Csak az erőben és a hatalomban hisznek, és a hatalmukat abban mérik, hogy mennyire erősek és kiket tudnak az akaratuknak megfelelően meghajlítani. Az anyagi síkon a hideg és fagyos helyeket szeretik, de az Árnyékmezsgyén is szvesne ütik fel a tanyájukat.

Csak a negyedik kiadásban jelent meg.

Kinézetre inkább tűnik kutyának mint sárkánynak, ami akkor is mínusz pontot jelente, ha érdekes lenne, de összességében egy kék sárkányról van szó, amely csak az erőből ért.

Első megjelenés: Draconomicon – Metallic Dragons. WotC, 2009. 161. o. [DnD 4e]

További megjelenés: nincs

Vau?

47. Napsárkány (Sun Dragon/Solar Dragon)

A napsárkányok a vadűr gigantikus jólelkű sárkányia, akik szeretik az életet és a szabadságot. Az AD&D időkben az életkorúktól függően változott a méretük és megjelenésük: fiókaként tüzes vörösek, felnőttként ragyogó sárgák, idősként kékes fehérre válta a színük, végül ősi korba érve összetöpörödnek és fehérré válnak. A fészküket a napok felszínébe vájt üregekbe vájják. Az ötödik kiadás idején ezek a sárkányok veszedelmes ragadozókká váltak, amelyek egész galaxisokban vadásznak préda után.

Először az egyik AD&D Spelljammeres kiegészítőjében jelent meg, majd jelentősen átdolgozva újra kijött az ötödik kiadásos Spelljammerhez.

Szerintem ennél a sárkányfajtánál jól lemérhető, hogy a korábbi kiadások véletlensezrű és nem túl mechanikus képességeitől mennyire lemozdultunk a sokkal kiszámthatóbb, de valahogy kevésébé fantasztikus világépítés felé. A toplistát pozícióját inkább az első iterációjának köszönheti. Bár a „Solar Dragon” név nekem jobban tetszik, mint a „Sun Dragon”.

Első megjelenés: Mint Sun Dragon Monstrous Compendium Appendix – Speljammer II. TSR, 1991. 19. o. [AD&D 2nd ed.]

További megjelenés: Mint Solar Dragon Spelljammer: Boo’s Astral Menagerie. WotC, 2022. 50. o. [DnD 5e]

Nekem tetszik, hogy a fején a szarvak kicsit a napsugarakat szimbolizálják.
Félelmetes lény, jó a kompozíció, de nem a legszebb digitális festmény.

46. Li Lung -Föld Sárkány (Li Lung – Earth Dragon)

A li lungok mélység szellemei, akiknek megjelenése inkább emlékeztet egy szárnyas oroszlánra ember arccal, de besorolás szempontjából keleti sárkánynak számítanak. Magányos föld alatt lakó szörnyek, akik csak felsőbb erők parancsára mozdulnak meg. Hozzájuk köthetők a földrengések is.

Először az első kiadású AD&D-hez kiadott Fiend Folioban jelent meg, majd a szörnyet frisstették a 3. kiadás idején az Oriental Adventures kiadványban. Játéktechnikai és koncepcionális szempontból nincs különbség közöttük.

Annak ellenére, hogy az egész lista legkevésbé sárkányszerű lényéről van szó, szerintem érdekes és jó szörny. A Fiend Folio-s design inkább cuki (mint a Shamutanti dombok könyv borítóján látható mantikor), de az Oriental Adventures-ben egy jobb és méltóságteljesebb kinézetet kapott.

Első megjelenés: Fiend Folio. TSR, 1981. 28. o. [AD&D 1st ed.]

További megjelenés: Oriental Adventures. WotC, 2001. 156. o. [DnD 3e]

Eléggé elbántak vele az égiek.
A háttérben ugró oroszlán/sas/mantikor izé. Egy animéba simán beleférne.

45. Ködsárkány (Mist Dragon)

Magányos filozófikus természetű sárkányok, amelyek megjelenése az arany sárkányokét tükrözi, ám a testük félig áttetsző ködszerűnek tűnik. Vízesések, esőerdők és tengerpartok lakója, ahol könnyedén el tudnak tűnni a párában, mert nem túl társaság kedvelő.

Már az AD&D első kiadása óta a játék részei és különböző formában egészen a harmadik kiadásig vissza-visszatértek nagyjából hasonló képességekkel és vizualitással. Érdekes módon a harmadik kiadás idején nem kaptunk rendes illusztrációt hozzájuk.

Gyanítom, hogy ez is egy kísérlet volt a keleti sárkányok integrációjára a rendszerbe, és összességében szerintem elegánsabb volt, mint a létező mitológiai lények jobb-rosszabb adaptációja. A képességei nem túl érdekesek (csupa víz és időjárás manipuláció), de összességében érdekes sárkányfajta.

Első megjelenés: Monster Manual II. TSR, 1983. 58. o. (AD&D 1st ed.]

További megjelenés:

  • Monstrous Compendium Appendix – Greyhawk. TSR, 1990. 18. o. [AD&D 2nd ed.]
  • Monstrous Manual. TSR, 1993. 84. o. [AD&D 2nd ed.]
  • Dragons of Faerun. WotC, 2006. 142. o. [DnD 3.5e]
Azt mondtad van süti?
Igen.

44. Felhő Sárkány/Vihar Sárkány (Cloud Dragon/Storm Drake)

Magas felhőktől körbevett hegyi barlangok és lebegő felhőszigetek lakói. Leginkább az arany sárkányokkal rokonítható magányos alakok, akiknek színe a hangulatuktól függően változik (sötétebb vagy világos felhő). Képesek akaratlagosan felhővé változni, hogy elkerüljék a kíváncsi tekinteteket.

Szintén az első AD&D óta létező sárkány, de meglepő módon a sárkányfajta némi módostással és újra kereszteződés után a 3. kiadásos Draconomiconban már Storm Drake néven kerül elő újra. Azóta nincs hír felőle.

Egy ötletes szörny, érdekes képeségekkel, a ködsárkáynhoz hasonlít leginkább, de annál egy fokkal érdekesebb szörny. A fagyos lehelete talán nem a legérdekesebb, de tematikusan illik hozzá. Az egyedüli problémám vele, hogy kicsit az ezüst sárkányok sajátosságait és életterét használja, amitől redundáns a jelenléte.

Első megjelenés: Mint Cloud Dragon Monster Manual II. TSR, 1983. 56. o. (AD&D 1st ed.]

További megjelenés:

  • Mint Cloud Dragon Monstrous Compendium Appendix – Greyhawk. TSR, 1990. 16. o. [AD&D 2nd ed.]
  • Mint Cloud Dragon Monstrous Manual. TSR, 1993. 81. o. [AD&D 2nd ed.]
  • Mint Storm Drake Draconomicon. 2003. WotC, 194. o. [DnD 3e]
Cloud Dragon (AD&D 1st)
Cloud Dragon (AD&D 2nd)
Storm Drake (DnD 3e)

43. Katasztrófa Sárkányok – Hóvihar, Földrengés, Vulkanikus (Catastrophic Dragons – Blizzard, Eartquake, Volcanic)

A világkorszak kezdetén a Hajnal Háborúk idején jöttek létre, amikor Io Minden Sárkányok Isten meghalt. A sárkányok két részre szakadtak, egy részük Taiamat, mások pedig Bahamut mellé álltak. Ám voltak olyanok, akik nem akartak választani, és helyette az Elemi Káosz Ősi Istenei mellé álltak. Ezek az istenek bekebelezték ezeket a sárkányokat, majd átalakítva őket fajtársaik ellen fordtották őket. A sárkányok mindig is torzszülötteknek tartották őket, és a nagy részük elpusztult, azonban az Elemi Káosz tengerének mélyén és más ősi helyeken még felbukkannak példányaik.

Összesen három féle katasztrófa sárkány van, de úgy döntöttem, hogy egy bejegyzésben tudom le őket, mert nincs közöttük akkor a különbség a lényeget tekintve. A Hóvihar Sárkányok minden fagyos lénnyel vagy élőholttal hajlandóak összeállni. Akaratukkal hóval és jéggel borítják be a hegyoldalakat és gigászi jégbarlangokat teremtenek. A földrengés sárkányok ehhez képest masszív és rosszindultú lények, akiket mindenhol földrengések és romba döntött városok kísérik. Egyszerűen örömöket lleik az erejük okozta pusztításban. A Vulkanikus sárkányokat az elemi tűzben edzették, de szemben a másik két fajtával úgy érezték, hogy becsapták őket és fellázadtak egykori uraik ellen is. Nyomukban tűz és pusztulás jár.

A 4. kiadás idején több sorszámozott Monster Manual jött ki, és a katasztrófa sárkányok a III. kötetben voltak. Se előtte, se utána nem volt róluk szó, de elég szorosan kötődnek ennek a kiadásnak a kozmológiájához.

Nekem a teremtés mítoszuk miatt nagyon tetszenek ezek a sárkányok és elég jól kihasználják a 4e adta lehetőségeket. Az elementálfélékért nem rajongok, de még ezt is meg tudom bocsátani.

Első megjelenés: Monster Manual 3. WotC, 2010. 64. 68. 71. o. [DnD 4e]

További megjelenés: nincs

Eléggé nyomorultul néz ki szegény.
Ez menő.
Ez olyan átlagos.

42. Sárkánylidérc – Sárkánylidérc/Lélekmorzsoló (Dragon Wraith – Wyrm-Wisp/Soulgrinder)

A kép legjobb elme a felső csillagfényes égboltszerű rész.

Azok a sárkányok, amelyek túlságosan is kötődtek az Árnyékmezsgyéhez vagy valami sötét mágiával pusztították el őket gyakran sárkánylidércként térnek vissza kísérteni. Két fajtájuk van: a sárkánylidérc (Wyrm-Wisp) egy nagyjából kutya méretű nehezen körvonalazható szörnyeteg: inkább árnyéka a sárkány egykori önmagának. Ezzel szemben a lélekmorzsoló nagyhatalmú sötét teremtmény, a amely mindennél jobban vágyik arra, hogy az élők lelkét eleméssze.

Akár azt is lehetne mondani, hogy csak a szellemsárkányok egy variációja, de úgy éreztem, hogy eléggé különbözik tőlük, ráadásul a negyedik kiadásban elég jól össze lett rakva a képesség portfóliójuk. Sajnos azóta ehhez a szörnyhöz nem nagyon nyúltak.

A szellemsárkány és a sárkánylidérc között végül azért az utóbbi mellett döntöttem, mert ebben több a fenyegetés és sötétség, mint a „halálomban is kincset gyűjtök” szellemsárkányokban. Lehet, hogy egy következő rendszerkonverzióban a kettőt össze kellene vonni, vagy legalábbis a negyedik kiadáshoz nyúlni az alapkoncepcióhoz.

Első megjelenés: Draconomicon – Chromatic Dragons, WotC, 2008. 203. o. [DnD 4e]

További megjelenés: nincs

41. Tun Mi Lung – Tájfun Sárkány (Tun Mi Lung – Typhoon Dragon)

A Mennyei Bürokráciában Tun Mi Lungok feladata a tájfunok és viharok felügyelete, de a felsőbb parancsokat gyakran figyelmen kívül hagyják és a saját szakállukra terelik a természet pusztító erőit. Gonosz természetük és önfejűségük miatt ritkán látják szívesen és a tengerek és óceánok elhagyatott részein ütik fel tanyájukat.

A TSR és a Wizards is kiadott egy-egy Oriental Adventures című kiadványt és mind a kettőben szerepelt ez a sárkányfajta. Egy-két plusz varázslatot leszámítva nem sok különbség van közöttük.

Tetszik, hogy habár gonosz sárkányokról van szó, mégis a felsőbb erők korrupt eszköze, így akár sokkal csavarosabban el lehet velük bánni (pl.: szólni a felettesüknek).

Első megjelenés: Oriental Adventures. TSR, 1985. 119. o. [AD&D 1st ed.]

További megjelenés: Oriental Adventures. WotC, 2001. 162. o. [DnD 3e]

Egy hét múlva ugyanitt folytatjuk a 40-21. legjobb sárkányokkal.

A kép jobb szélén látható. Ahhoz kéepst, hogy ő lenne a “rosszfiú”, inkább látom egy kedves pokémonnak.

Egy hét múlva folytatjuk a 40. helyezettől. Ha valamit kihagytam, elrontottam vagy bármi más javaslatotok esetleg kérdésetek van, akkor jelezzétek bátran!