Hórusz Lánya 10-12. – Csendes finálé (Haldokló Nap Árnyéka S02)

Haldokló Nap Árnyéka
Hórusz lánya [S02]
10. rész: „Hogy estek el a hősök?”

11. rész: A Naphercegnő
12. rész: A Királynők-völgye

Idő: v.sz 1373 Tarsakh 14 – Mirtul 10. (Birodalmi időszámítás 3509)

Csapat:
Enkidu
(untheri ember barbár 2./harcos 2./tolvaj 1. szint) utcagyerekből veszélyes harcos, opportunista csempész és „üzletkötő lett. Jelenleg a Kékhajó Kompánia nevű kereskedő és bűnszervezet vezetője
Kafele (azulduthi ember boszorkányos parittyás 5. szint) rendkívül karizmatikus 17 éves radikális ifjú, egykori rabszolgából most egy föld alatti fáraóhoz hűséges kultusz vezetője, a radikális társadalmi reformok híve. Időnként különös álmai vannak.
Methot (aasimar paladin 5. szint, Thot vérvonalából), Thoth istenség vérvonalának nemes lelkű és becsületes harcosa. Az Íbisz Árnyai nevű fegyveres csoport vezetője, Shusseli lord. Politikailag inlább a Status Quo és az arisztokrácia védelmezője.
Thotmesz (mulhorandi ember Thot-pap 5. szint), egykori varázslótanonc, aki rendkívül intelligens, de a társaskapcsolatok finomságai megrémítik. A geldanethi Thoth kultusz oltárszolgája.

Kísérők jegyzéke:

Ani azaz Gebanira Korhes, tizenéves istenszülött lány, aki az atyja által ráerőltetett kényszerházasság elől szökött meg, és Kafele bűvkörébe került (föld genasi kultista)
Basthamas, Hórusz-Ré paladin, akit Neferti naphercegnő „védelmével” bíztak meg
Dunlang, chessentai zsoldos, aki több, mint aminek mutatja megát, legalábbis képes gyógyító mágiát használni (a játék során kiderült, hogy bárd)
Énok, Methot hűséges fegyverhordozója és harcostársa (2. szintű Warrior sidekick)
Haptu a jós, a Trón Látnokai nevű varázsló frakció tagja, aki a kémfőnök/külügyminiszter Tuunwen megbízásából tart a csapattal (arkánus szakértő, jósmágia)
Hatho-Izabel, Imthalos egykori palotamesternője, akit a csapat magával visz tárgyalófélnek (arkánus szakértő, illúzionista)
Neferti naphercegnő, III. Hórusztep fáraó csecsemőkorában eltűnt huga, akit egészen idáig halottnak hittek.
Sakálölő, Enkidu jobbkeze és mindenes segítője (2. szintű Expert sidekick)

0. Az előző részek tartalmából

A csapat Tuunwen nagymester és Ré-Sitrae fáraóné megbízásából Murghömbe mentek, hogy megkeressék a csecsemőkorában halottnak hitt (valójában elrabolt) Neferti naphercegnőt. Az álcájuk az volt, hogy Methot és ifjú felesége nászútjának népes kísérete lesznek. De útközben számolniuk kellett a naphercegnőt fogságban tartó Rezim nagyvezír mesterkedéseivel, aminek következtében Maerlarban és Murghyrban is komoly felfordulást és a meglévő politikai rendet destabilizálták. A csapat Murghyrban legyőzte Imthalos prefektust, aki a nagyvezír bizalmi embereként őrizte a lányt. Mint kiderült a Nefertit öt éve a Ganath erdőben egy Alabástrom Torony nevű helyre van bezárva, ahol ötszáz Hórusz-Ré hitű paladin őrzi. A csapat végül megtalálta és kiszabadította Naphercegnőt az Alabástrom Toronyból, majd legyőzték az alternatív valóságból érkezett gonosz Drizzt Do’Urden nagyurat. A csapattal tartott még 10 Hórusz-Ré paladin (a parancsnokuk Basthamas) és tizenöt haramiat, akiket Ekidna vezet (aki Enkidu alternatív valóságból származó női alteregóje).

A csapat a hercegnővel Mishtan felé tart, de náluk sokkal hatalmasabb erők is mozgásba lendültek…

[Az eltelet időre és az épelmémre tekintettel a mostani és az lekövetkezendő pár beszámoló csak vázlatos lesz, hogy utolérjem magam.]

10/1. „Az enyém vagy te lány!”

A csapat megmentve a hercegnőt, a népes kísérettel elindultak délre. Basthamas a Hórusz-Ré paladinok kapitánya szoros megfigyelés alatt tartja Nefertit, és meggyőződésesen Murghyrba vinné vissza Imthaloshoz. Azonban az első nap folyamán egyre gyanúsabban kezd viselkedni.

Thotmesz közben mindenap sűrű mágikus üzenetváltásokat folytat Tuunwen nagymesterrel, aki a lány mihamarabbi Mishtanba szállítását szorgalmazza.

Az első este folyamán a csapat felosztja az őrséget, hogy ők maguk is figyeljék a lányt, ne csak a Hórusz hívő harcosok. Enkidu az őrsége alatt kiszúrta, hogy Basthamas elhagyja a tábor fénykörét és kimegy a csillagfényes pusztába. A férfi egy kőnél imádkozni kezd, mintha Hóruszhoz könyörögne bölcsességért. Enkidu a tőle megszokott vakmerőséggel megszólította őt és rákérdezett, hogy mégis mi nyomja a lelkét. Erre a paladin kardot ránt amire Enkidu hasonlóképpen reagál, de nem támadják meg egymást, csak hosszan méregetik egymást. Az untheri zsivány elteszi a kardot és emelve a tétet elmondja, hogy Imthalos halott. Basthamas nem lepődött meg különösebben, sőt azt is tudja, hogy Enkiduék ölték meg. Így biztos volt már benne, hogy valaki (talán Rezim nagyvezír) szintén mágikus kapcsolatban van vele. Azonban még mindig nem került sor vérfürdőre, sőt, Enkidu megpróbált a lelkére beszélni, hogy akárkinek a parancsait is követi ne legyen a fáraó árulója. A paladin etette a fegyverét és annyit mondott, hogy tartsák magukat távol a naphercegnőtől, majd visszatért táborba.

Másnap reggel eljön az igazság pillanata és a Hórusz-Ré paladinok némi vita és kardcsörtetés után elfogadják a csapat érvelését arra vonatkozóan, hogy a lányt Mishtanba kell vinni. A nap folyamán Enkidu, Ekidna és a haramiái elmennek a közelbe lovakat lopni (sikerrel), az untheri annyival köszön el a csikósoktól, hogy a számlát a Kékhajó Kompniának küldjék el.

Eközben Tuunwen nagymester mentális üzeneteiből megtudták, hogy Skuldban is felgyorsultak az események. Rezim nagyvezír különleges audienciát kért a fáraótól és a nagyvezíri palotában többszekeret is megraktak drágaságokkal és más dolgokkal. A pletykák szerint délre megy a különös menet. Estére azonban Tuuwen felfüggesztette a Naptanácsban betöltött pozíciója és magánakciója miatt (ez nem jó hír). Egyelőre a Naptanács a Murghyri prefektus halálát és a csapatot követő káoszt a Thot-kultusz belügyeként kezeli, amely „remélhetőleg” csupán Methot úr összeesküvése és nem rendszerszintű probléma.

Pár napot haladnak a sivatagos Alkony úton, mire meglátják Jhalhoran városát, ahova az eredeti nagy karavánjuk eljutott rajta Ízisz-Terrával Methot kedvesével. Jhalhoanbaérve Tuuwentől egészen szürreális híreket hallanak: “Az ügyemet megtárgyalta a Naptanács, maradok a helyemen. Rezim elhagyta Skuldot. Új nagyvezír lesz. Rágalomhadjárat indult a Thot-kultusz és kifejezetten ellenetek, hogy a birodalom árulói vagytok.”

Methot és Basthamas közben tisztázzák a helyzetüket, és a két paladin békét köt. Mint kiderül a Hórusz-Ré paladin két napja nem hallott Rezim felől, és az utolsó üzenete kifejezetten a lány eltüntetésére irányult.

Thotmesz az út során igyekszik a külvilágtól elzárt Neferti naphercegnőt felzárkóztatni és kipuhatolni, hogy miféle ember lehet.

Közben Kafele azt álmodja, hogy Ozirisz Jhalhoranban őrzött jobb keze vszélyben van és el kellene vinnie a tengerhez és be kellene hajítania. Az ifjú azulduthi megtárgyalja a dolgot Thotmesszel, aki határozottan lebeszéli erről a badarságról.

Az utazást folytatva egyik este homokvihar tör rájuk, de nem is ezzel volt a legnagyobb gond, hanem valami sötét erő tört rá a táborra. A homokviharból kibontakozó sötét alak megölte a Naphercegnő három paladin őrzőjét, és csak Methot gyors közbelépésével sikerült elűzni. Olyan volt, mintha maga Seth avatárja jelent volna meg előttük és annyit mondot a halálra rémült naphercegnőnek, hogy „Az enyém vagy, te lány.”

Aznap este senki sem tudott nyugodtan aludni.

10/2. Keserédes győzelem

Ulzelbe  ̶  Ízisz szent városába  ̶  érve a csapat a hercegnőt Ízisz Terrára és Ízisz kultuszára bízták, mert a hírek alapján eközben Geldanethben egyre forróbbá kezdett válni a talaj. Thot kultusza összehívta a nagyszinódusát, hogy megvitassák Methot ügyét, és külön atyai kérésre érkezett Methotnak, hogy jelenjen meg.

Tuunwen közben értesítette őket, hogy Rezim nagyvezír elhagyta Skuldot, és a fáraó megfosztotta nagyvezíri címétől.

Az út Geldanethebe eseménytelen volt, és Methot családja némi tartózkodással fogadta a csapatot. A kibontakozó események és meghallgatások során a kultusz konzervatív ága megpróbálta megpuccsolni a kultusz legfőbb papján Amonthorast (Mehtot apját).

Mint kiderült a kultusz egy része Methot azonnali kitagadását követeli a botrány elkerülése érdekében, de ebbe Amonthoras legfőbb pap (Methot apja) nem ment bele. Láthatóan mindenki aggódik amiatt, hogy az irányítást átvennék a Régi Nap hívei (és egyben Rezim nagyvezír  befolyása megnőne). A legnagyobb meglepetést Sun-Ra nagymester (az ország leghatalmasabb varázslója, és aki feltehetően sokat tud a párhuzamos valóságokról) okozta, aki aktívan elkezdett kampányolni azért, hogy Amonthoras illetve az ő hívei maradjanak a kultusz vezetésében. A fővarázsló az első este összefutott a karakterekkel, végig mérte őket, és csak annyit mondott: „nekünk még lesz beszélnivalónk egymással”.

A csapat és mások aktív szerepvállalásának köszönhetően a családi egység megmaradt, de ennek az volt az ára, hogy Amonthoras lemondott és helyét öccse (Methot nagybátyja) a vak Tholaun vette át. Ennek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a kultusz politikája megváltozzon. De innentől egyértelmű volt, hogy a csapat hírhedtté vált a Birodalomban.

Közben kiderült, hogy Thotmesz plátói szerelme Tutuhessza megpróbált kikérni a Geldanethi Nagykönyvtárból Sun-Ra fiatalkori tanulmányát a multiverzumról, de mint kiderült azt a szerző magánál tartja. Enkidu felvette a kapcsolatot a korábban megismert Serafis mesterrel (a varázslóakadémia Műhely Tanszékének vezetője), aki puha ígéretet tett arra, hogy megpróbálják kideríteni, hogy merre őrizgetheti azt az írást.

A játékalkalom utolsó híre az volt, hogy a fáraó teljes udvartartásával elindult Mishtanba, és már van négy erős jelölt a nagyvezíri pozícióra:

Ré-Mentorasz (Rezim fia, Klondor kormányzója és a Régi Nap híve)

Mardikan nagyúr (a fáraói család Neldorildi ágának egyik tapasztalt politikusa, a Naptanács kincstárnoka, a Status Quo híve)

Tuunwen nagymester (varázstudó, a Távoli Tartományok Felügyelője és a karakterek eddigi mentora, korábban a Régi Naphoz sorolták, de a most kifejezetten a Status Quo híveként pozícionálja magát)

Pszamtik nagyúr (a korábbi progresszív szellemű nagyvezír, radikális Új Nap hívő)

(A csapattal megosztott politikai programok linkje.)

Mesélői megjegyzés: Ez a játékalkalom kifejezetten eseménydús volt, de utólag nem voltam megelégedve vele, mert habár tobzódtunk az NJK-kban és a nagy karakterpillanatokban, szerintem a „játékjelleg” elveszett picit. Methot játékosa utólag kicsit Critial Role-osnak nevezete (ő azt mondta, hogy jó értelemben, de én inkább kényelmetlenül éreztem ettől magam). Megmondom őszintén itt már kicsit már elvarrtam volna a szálakat (a játékosok is a kalandok közötti holtidőre kacsintottak, hogy végre szintet lépjenek), de szerettem volna azért kifuttatni a végifejletig a játékot.

11/1. Utazás Mishtanba

A csapat indulás előtt találkozott Serafis mesterrel, aki nem tudott jó híreket mondani: a tanulmányának kéziratát Sun-Ra mester közel tartja a magához.

A csapat Enkidu jobbkeze Sakálölő által szerzett folyami hajóval indul el a Lándzsák-folyamán, hogy nyerjenek egykisidőt és még a fáraó előtt odaérjenek Mishtanba, ahol eldől Neferti naphercegnő (s talán az új nagyvezír sorsa).

A csapat előzetesen kételyeket fogalmazott meg az eddigi megbízójuk Tuunwen nagymester megbízhatóságával kapcsolatban, illetve arra vonatkozóan, hogy kit kellene támogatni és kicsit „megtolni” a nagyvezír választás kapcsán. habár Kafele ösztönösen az Új Nap hívő Pszamtik mellé állt volna, de a csapat többsége inkább egy mérsékeltebb nagyvezír választott volna. Tuuwnenel kapcsolatban rossz érzésük volt (mi van, ha végig ő keverte a lapokat és nem is Rezim, hanem ő a beépített Szetita?). Enkidu és Thotmesz így finoman elkezdtek volna Mardikan felé húzni (különösen úgy, hogy az untheri számára ő sokkal elfogadhatóbb politikát folytatott volna a meghódított Untherrel kapcsolatban).

Surboar városában a csapat megszállt egydfogadóban, ahol összeakadtak anubsiz főpapjával Ramases őszentségével. Mint kiderült főpapként az ő feladata lesz a fáraóné testének előkészítése a túlvilágra. Mivel elég mogorvának és magánakvalónak tűnt, ezért Thotmsze gyorsan elvonta Kafelét a közeléből, mielőtt valami galibát okozna (az ifjú így is a házasság intézményének felszámolásáról elmélkedett hangosan).

11/2. A Fekete Nap Palotájában

Végül megérkeztek Mishtanba, ahol feszültség és és tömeg fogadta őket. Tuunwen mint a titkosrendőség vezetője nekiállt kipucolni a városból a veszélyes idegeneket, legfőképpen a Hárfásokhoz köthető alakokat. Rövid infógyűjtés után kiderült, hogy Ozirisz paladinjait készenlétbe helyezték és Methot kedvese Ízisz-Terra neferti naphercegnővel együtt a Fekete Nap Palotájában vendégeskedik Sun-Ra nagymester éber figyelme alatt.

A csapat szerencsére bejutott a Palotába és a többi prominens vendég között elvegyülve felvették a hely ritmusát. Napnyugtakor megérkezett a fáraó is népes kíséretével. A tömegben ácsorgó Kafele megpróbálta a tömeget spontán dicshimnusz éneklésére bírni sikerrel [természetes 20-as dobás.] A fáraó az egybegyűlteknek változásokat ígért és azt, hogy kivizsgálja azelmúlt hetek eseményeit. Ezek után az uralkodó a kultuszok főpapjaival és a Naptanácstagjaival elvonult.

Sun-Ra nagymesterrel is összeakadtak, aki félrevonta őket, hogy beszéljen velük az Alabástrom Kapunál történt események miatt. A nagymester sajt kutatásai szerint valami sötét dolog közeledik és meggyőződése, hogy a világvége két éven belül bekövetkezhez. Az elmélete szerint 24 párhuzamos valóság van, amelyeket különböző kapukon keresztül lehet elérni. Ezek közül egyet teljes ismernek és uralnak a tanítványaival, látták az Alabástrom kaput, egy feltehetően van az Özönvíz Piramisa alatt; tovább van kettő, amelynek a helyét leírásokból ismerik, de ebbe még nem avatja be őket.

A csapat kicsit zsongva az információktól felkészült a Naptanács döntéseire.

A fáraó és bölcsei megvizsgálták Neferti naphercegnőt. Hosszú órákra elvonultak a fáraónéval együtt, majd visszatértek, amelyben a fáraó bejelenti, hogy lány kétségkívül az ő estvérhúga, és mint ilyen abban az esetben, ha őmaga utód nélkül meghalna, akkor ő lesz a fáraói trón örököse. Az egybegyűltek megdöbbentek, majd a felfordulásban váratlanul a karakterek mellé szegődött Kendera Seldic a fáraó kedves, aki sziszegve és fenyegetődzve elmondta nekik, hogy a lány csípőjéről hiányzott az egyik személyazonosságát igazoló napformájú anyajegy, és a „bölcsek” azért nincsenek teljesen meggyőződve a lány kilétéről (a fáraó igen), haa karakterek átvernék őket, akkor lógni fognak.

Közben Kafele telepatikusan felvette a holtsápadt és rémült Neferti naphercegnővel a kapcsolatot, és a lány annyit mondott: „El vagyok átkozva, kérlek, védj meg.” De nem tudtak a közelébe jutni.

És közben mindenki úgy tett, mintha minden rendben lenne.

Mesélői megjegyzés: átvezető filler epizód volt, de voltak izgalmak. Igazából letisztult egy-két dolog, de a Naphercegn körüli rejtély felett továbbra is elsiklottak. Egyedül Kafele szeretett halálosan bele.

12/1. Az este és az Inga

Az este még egynagyünnepséget tartottak a megkerült naphercegnő tiszteletére. Enkidu összeakadt Bastet főpapnőjével Beshabával, akivel igen hamar megtalálják a közös hangot. A főpapnőnek megtetszik az untheri és igen közeli viszonyba kerülnek, majd a nő leviszi a a kastély pincerészébe, ahol egy különös termet talált egy ingával, amely egy homokkal felszórt huszonnégy cikkelyes medencébe lógott. A teremben Sun-Ra egyik varázslója éppen elrendezett pár dolgot, majd távozott. Miután ezt megtekintették a főapnő távozik (egy játékos búcsúcsókkal). Enkidu jó szokásához híven tovább feszítí a húrt és lemegy az ingához

Párszor meglökve az ingát a dolgot egyrész érzékeli másvilági alteregóját Ekidnát a városban, másrészfurcsa statikus zajt hall. A huszonnégy szelvényen hét darab hieroglifát lát, hasonlóstílusban az Alabástrom kapuhoz. Enkidu kis híján lebukik, ezért távozik a helyszínről.

Eközben Methot és a többiek a jövendőbeli nagyvezíreket mérték fle, és úgy tűnt, hogy Mardikan lesz a befutó, aki középutas mérsékelt jelöltként jónak tűnt. Methot Shadamzar elfoglalásáról próbálta meggyőzni az inkább békepárti Mardikant.

12/2. A szálak elvarrása

Másnap sok mindennek a végére pont került. Mardikant kijelölte a fáraó agyvezrnek. Methotot félrehívta és megbízta a fáraó, hogy egyelőre még vigye el az országból Nefertit, és vgyázzon rá.

Kiderült, hogy a korábbi nagyvezír Rezim most a a Nagy Sósótókirályának III. Napatának a vendégszereteté élvezi, de egyelőre Tuunwen és a fáraó nem akarja erővel visszahurcolni az országba, hogy elszámoljon a Naphercegnővel szemben elkövetett bűnei miatt.

A csapat ég megpróbált kapcsolatokat építeni a városban (kevés sikerrel), majd tovább állt. A Naphercegnővel és kíséretükkel Shusselbe tették át a székhelyüket és 30 napot töltöttek az átélt tapasztalatok feldolgozásával.

Mesélői megjegyzés: mesélőként szerettem volna ezt a részt lezárni, ettől picit egyszerű és lineáris lett sajnos. A játékosok nem szerettek volna hosszú hónapokat tölteni holtidővel, ezért csak a szintlépéshez szükséges 30 napot töltötték el.

Hozzászólás