Birthright – Tribes of the Heartless Waste [Birthright d’Extravaganza 08]

Mintha a Hegylakó film Kurganjának távoli unokaöccsei gyilkolnának ezen a borítón. Az orosz-tatár hangulatú részszetting látatlanban izgalmasnak tűnik, de sajnos már a termékvonal haláltusája közben jött ki. Ennek ellenére megérte kiadni?

Tribes of the Heartless Waste

Ez a borító azért tetszik, mert historizálás és fantasztikus elemek pont megfelelő arányban vannak jelen.

Kiadás éve: 1997
Író: Ed Stark

Vosgaard régióját a vosok alapították, amely kezdetben egy mágiakedvelő nép volt, de a varázslat nem hozta el számukra a sikert és a biztonságot. Az ősvosok így Azrai, az árnyék istenéhez fordultak, aki hatalmat ajánlott nekik. Azrai és az istenek panteonjának nagy összecsapását követően a vos előkelők az árnyak istenének esszenciájából részesültek, és a két utódisten (a Jég Úrnője és a Terror Hercege) szolgálatába szegődtek. Vosgaard azóta egy félig vad vidék, ahol erőszakos barbár törzsek és zsarnoki királyságok sorakoznak. De rajtuk kívül persze a különböző szörnyállamok találhatóak itt. Ez egy nagyon zord vidék, amely kemény népet faragott a vosokból.

1997-ben a TSR már a végét járta és szerintem a Birthright is kreatív válságba került (mondhatnám úgyis, hogy elveszítette a lendületét), amely meg is látszik ezen a kiadványon. Ez már nem dobozos formában jött ki, hanem egy sima keményborítós kivitelű bookletként, amelyben két füzet van, egy színes, poszter méretű térkép és egy keménykarton lap az új csatakártyákhoz. A két booklet egyike egy rövid (harminckét oldalas) játékosoknak szóló füzet, míg a másik egy hatvannégy oldalas rész a mesélőknek. Ez a megoldás furcsának és kicsit indokolatlannak tűnik figyelembe véve a korábbi kiadványokat, de a bemutatásnál ezt a logikát fogom követni.

1. Játékosi Útmutató

A játékosi füzetben szerepel a régió történelme és a vos társadalom bemutatása. Összességében informatív, de túlírt részről van szó. A vosok igazi barbár harcosnép, amelyek élvezik a vérontást, és babonásan követik a két főistenüket a Jég Úrnőjét és a Terror Hercegét. A két istenség egyháza egymással sincs jó viszonyban, ezért állandóak az összezördülések. A vosok nem tisztelek semmit csak az erőt, még önmagában az isteni vér sem elég arra, hogy valaki cár legyen, szüksége van arra, hogy demonstrálja az erejét és elszántságát.

A játékosi füzet érdekessége, hogy az uradalmakhoz kapunk pár pletykát, titkot és kalandötletet is, mai szerintem nagyon jó húzás volt (talán a későbbre tervezett Player’s Secrets kiadványok egyes már kész anyagai kerülhettek ide be). A többi dobozos szetthez képest kétszer olyan hosszan van mind a négy játszható ország bemutatva, ami szerintem jót is tett a használhatóságuknak (például sokkal több fontos személy került be, így érdekesebb az egyes országok belső szociális hálózata is).

Regionális konfliktusok: A vosok népes, de civilizálatlan nép, az országaik többnyire hatalmas szállásterületek, amelyeken pár állandó település van. A két főistenük egyházának papjai folyamatosan próbálják uralmuk alatt tartani ezeket a barbárokat. A törzsek időről-időre lezúdulnak a közeli civilizált vidékekre, egyedül az anuiri régióval nincs közvetlen kapcsolatuk, de még ez sem akadályoz meg senkit abban, hogy félelem szökjön az egyszerű emberek szívébe, ha vos hordákról van szó. Azonban Vosgaard és népe nem csak barbár antagonistának van jelen. Az itteni népek egy része valamennyire haladó szellemű és jól szervezett királyságokat és uradalmakat akarnak létrehozni, lehetőleg kikerülve a gonosz istenségek egyházának bűvköréből. Ezeket a népeket a barbár törzsek megvetik, mert nem tartják őket igazi vosoknak. Szerintem ebbe a felállásba benne van egy civilizáció-barbarizmus és haladás-hagyomány konfliktus gyökere megspékelve egy Nagy Pétert idéző Kelet-Európai felvilágosult abszolutizmussal.

Játszhatóság: A füzet csak négy uradalmat jelöl meg játszhatóként a hatalmas vidéken, ami nagyon kevésnek tűnik a többihez képest. Van egy olyan érzésem, hogy itt az időszorítása és az átcsoportosított írók miatt lett végül ennyire alultervezett a régió a másik négyhez képest. Ennek ellenére nem mondanám, hogy játszhatatlan a dolog, de sokkal fókuszáltabbak a lehetőségek. Én valószínűleg azt javasolnám egy csapatnak, akik ezen a környéken játszanak, hogy egyetlen országot válasszanak ki és ott osszák fel az érdekszférákat. A négy különböző ország négy nagyon más hangulatú hely, ami szerintem jó húzás volt a készítők részről.

A régió nagy térképe, sajnos a legális digitális példányban nincs ilyen szépen összerakva.

1.1. Uradalmak – Országok

Cwimb Bheinn (Kaotikus Jó, Játszható, elf uradalom!): Az ország elf királya Allanlaigh (vagy ahogy mostanában az emberek előtt nevezi magát: Allan Alaigh) az elsők között volt, aki az elfeket Azrai ellen fordította és az azóta eltelt évezredekben a királysága csendes elszigeteltségben élt. Az elmúlt időszakban a Holló és Lamia nevű förtelmek fenyegetik az országot, ezért az elf király aktívan keresi az emberek barátságát és szövetségét.

Melyy (Semleges, Játszható): Korábban a nép egyszerű földművesekből és halászokból állt, de az elmúlt években a hegyekben ezüstöt találtak, amely szabályos ezüstlázat okozott az országban, a farmok egy része most elhagyatottan áll, a halászhajókat pedig felváltották a kereskedőhajók. Szerintem érdekes ország, amelynek sajátos viszonya van az egykori hűbérurával Velenoye cárnőjével. Igazi underdog ország, amelyben hadakozni, kereskedni és varázsolni is lehet. Az ország ura szívből gyűlöli a vos isteneket, ezért egyházi uradalmak nem nagyon vannak, de kreatívkodni lehet.

Rovninodensk (Semleges, Játszható): hosszas polgárháborút követően egy olyan bojár lett a cár, aki a haladás pártján áll. A régió egyik legcivilizáltabb állama, amely az állandó háborúk és a kemény telek miatt mégis folyamatosan az éhínség szélén táncol. Ideális olyan játékos(ok)nak, akik egy nagy és katonailag is potens államot szeretnének irányítani, de számoljanak azzal, hogy lesz belső ellenség bőven.

Yeninskiy (Kaotikus Semleges, Játszható): A vos-hinaisi vegyes állam Meresaf (lásd Cities of the Sun) északi tartománya leszakadt és önálló de meglehetősen kaotikus kis ország jött létre. Az ország próbál rendesen működni, de kalózok és más erőszakos fosztogatók fészke. Az országot uraló fiatal carevo (hadúr) próbál békét hozni legalább a népen belül. Az ország alapvető megosztottsága miatt könnye felosztani az országon három-négy játékos között, különösen, ha egy agresszív, fosztogatós kalózkodós kampányt akartok játszani.

1.2. A játékosi füzet többi része

A játékosi füzetben szerepel még egy fejezet, amely a többi nem játszható uradalom rövid bemutatására vállalkozik. Szerintem kifejezetten jól megírt fejezetről van szó, amely arra koncentrál, ami egyjátékost érdekelheti az egyes országokkal kapcsolatban (rövid történelem, ki az uralkodó és mi történik arra mostanában). Az egyes NJK uradalmakról lejjebb írok.

Ugyanitt kapunk egy rövid táblázatot a vos címekről (cárok, bojárok stb.), nem vagyok róla meggyőződve, hogy autentikus és pontos mindegyik megnevezés. Például Tsarevic-nek nevezik az egész vos népet vezető hadurat, de túl közel áll a Tsarevich/Царевич/cárevics szóhoz, ami a cár fiának megnevezése volt, és ez egy történelemben kicsit is járatos személy fejében jókora zavarokat tud okozni. Nem a tökéletes történelmi hitelességet várom, de legalább ha a készítők ennyire kulturálisan beágyazott szavakat használunk, akkor ne legyen nagy eltérés a jelentésben, mert pont az az előnye veszik el az ilyen típusú világépítésnek, hogy az általános műveltségünk alapján anélkül is képben lehetünk a világgal, hogy beleástunk volna magunkat a lore-ba.

2. Mesélői Útmutató

A Mesélői Útmutató gerincét a különböző nem játszható uradalmak bemutatása teszi ki, amelyeket három részre lehet osztani: 1. Közönséges vos uradalmak, amelyek nem játszhatóak, de a politikai küzdelmek, szövetségek és intrikák alanyai lehetnek. 2. Nem emberi és awnshegh uradalmak teljesen direkten antagonistáknak vannak megírva vagy kalandhelyszínnek. 3. Vadföldek, amelyek talán az egyedüli olyan vidék, amelynek nincsen régense, így ezek a területek alkalmasak arra, hogy vadonatúj királyságokat alapítsanak a játékosok.

A mesélői kiadvány felhívja a figyelmet arra is, hogy a vosok többre becsülik a harci képességeket és önmagában a származást nem tisztelik, ezért felvetik a készítők annak a lehetőségét, hogy kicsit későbbre tegyétek a birtokigazgatást részt, hogy a játékosok megérjenek rá, mert Vosgaard alkalmas a kalandozásra is.

Ez a térkép jól leírja a termékvonal hanyatlását: nincsenek egész oldalas színes térképek az egyes régiókról. Helyette fekete-fehéren lehet megnézni az országokat egyenként. Önmagában ez nem baj (sőt, még átláthatóbb is), de a többi kiadvánnyal kontrasztba állítva mintha egy fapados, olcsó cuccot kaptunk volna.

2.1. Uradalmak – Országok

Molochev (Törvényes Gonosz, Nem Játszható): egy átlagos ceriliai számára Molochev az ideáltipikus vos ország, élén egy zsarnoki harcos/varázsló cárral.

Lutkhovsky (Semleges, Nem Játszható): Egykor goblinok és rablók fészek volt, de a közeli hegyekben talált ezüstnek köszönhetően egyre több ember és kalandozó jön ide, ennek ellenére a helyi hatalmasságai nem érdekeltek az ország kormányzásában

Velenoye (Kaotikus Gonosz, Nem Játszható): Az ország nagy része kietlen vadon, az ország és barbár törzsei lényegében a Télboszorkányának finom uralma alatt áll, habár egy Fiala Ruszca cárnő uralkodik nyíltan az ország felett.

Zoloskaya (Semleges, Nem Játszható): Egy titokzatos halhatatlannak tetsző mágus uralkodik Zoloskayabaan. Uvna Frazeb legyűrte a gonosz istenek egyházait és az ősi vos hagyományoknak megfelelően a Lirovka (Ruonil), a mágia istennének egyházára támaszkodik. Az ország szigorúan izolacionista politikát folytat, de különcsége miatt lehet belőle szövetséges a haladóbb szellemű uralkodók számára.

Hjorig (Semleges, Nem Játszható): Az ország kilóg a sorból, mert valójában egy eltéved rjurik uradalomról van szó, amelyet egy jarl vezet. Az ország vezetője egy aljas és őrült fickó, akivel nehéz együtt élnie a közeli országoknak, ráadásul az egész léte arról szólt, hogy háborúznak a külső ellenségekkel, ami a nép hozzáállásán is meglátszik.

2.2. Szörnyek és Förtelmek uradalmai

The Gnoll Fells: Ahogy a neve is mutatja gnollok által lakott uradalom.

Kal Kalathor: Cerilia legnagyobb és legnépesebb goblin királysága, amelynek a vezetőjét nagykánnak hívják, és a goblin törzsek meglepően lojálisak hozzá. Igazából olyan, mintha a tatár/mongol hordákat lecserélték volna goblinokra. Érdekes koncepció.

Sword Rust Tribes: Nagy és veszedelmes orog királyság, amelynek hatalmas ütőereje van.

The Manticore’s Domain: A Mantikor egykor egy paladin volt, akit a Mágus (lásd. Cities of the Sun) átkozott el, az awnshegh sokáig megvadult fenevadként pusztított ezen a vidéken. Ám a förtelem lassan elkezdte az uradalom tényleges irányítását magához vonni. Az uradalom felett egy Y’urre nevű férfi és a Mantikor vetélkedik. Y’urre titokban varázsló, amely kínos lene, ha kiderülne az alattvalói számára, mert az itteni vosok sem bíznak a varázslatban.

The Raven’s Realm (Ust Atka): Ust Atka egy hatalmas ország, amelyet a Holló nevű förtelem ural emberi álca alatt. Kicsit olyan, mintha egy Ravenloft domínium lenne a ködök nélkül.

2.3. Vadföldek

Battlefens: Egykor ezen a területen elfek és vosok harcoltak egymással, amely nyomott hagyott ezen a helyen. Szörnyek és kísértetek járják ezt a vidéket. Kalandhelyszínnek sem utolsó.

Icemarch: Fagyos vidék, amely a pletykák szerint magának a tél és fagy Istennőjének a földi otthona.

The Mistmoor: Köd lepte elátkozott vidék, amit jó okkal kerül el mindenki. Kiváló hely kalandozásra, de uradalom alapításra talán kevésbé alkalmas.

Tuar Annwn: Egy elf királyság, amelynek lakói sosem fordítottak hátat Azrainak és még mindig gyűlölik az embereket. A maguk teremtette sötét mágiával védik magukat a külvilágtól, aminek köszönhetően az itteni elfek halhatatlanok, de talán nem is élnek igazán.

2.4. Új szabályok és új lehetőségek

A mesélői füzet negyedik részében kapunk pár új szabályt. Többek között található itt egy véletlenszerű időjárás táblázat (az esős Katalónia kampányunknál belinkeltem a táblázatot, hogy járhatnánk rosszabbul is).

Kapunk egy pár oldalas kiegészítést a a vosok által tradicionálisan viselt mágikus tetoválásokról. A mágikus tetoválásokat a helyiek papjai tudják megcsinálni és egyszer használatos papai varázslatok tárolására alkalmasak (ha a karakter elmondja a belebűvölt varázslatot, akkor az itt szereplő Tatoo Magic varázslattal lehet újratölteni a jeleket). Szerintem jó kis trükk, és meg van a maga hangulata.

A kampány stílusát tekintve itt is kapunk pár tanácsot a mesélőnek arra vonatkozóan, hogy egy vos karakter esetében próbáljunk több kalandot bemesélni, és az alapszabályokban leírt uradalmi fordulókra ne koncentráljunk annyira. De ez a rész eléggé elnagyolt.

3. Végső értékelés

A Tribes of the Heartless Waste hiánypótló kiadvány, azonban az az érzésem, hogy nem volt elég ideje kiforrni az itteni ötleteknek és alapanyagoknak. Így is lenyűgözően mély a világépítés, de a maga egzotikumával együtt is nehezen játszhatónak tűnik önmagában, ami kár, pedig tematikusan vannak benne lehetőségek. Nem tudom, hogy mi lett volna ezzel a kiadvánnyal, ha nem szűnik meg a Birthright kiadói támogatása, de úgy érzem, hogy ötletekben már nagyon a bödön alját kapirgálta a készítői gárda. Talán tényleg ennyi volt csak a világban és a kontinens északkeleti részében. Ennek ellenére szerintem még mindig jobb mint a Rjurik Highlands doboz.

A folytatásban…

A következő héten jön a már sokszor emlegetett Player’s Secrets sorozat bemutatása, szóval jönnek a világbemutatás mélyfúrásai.

Hozzászólás