Toplista a Dungeons and Dragons történetének minden sárkányáról 1. [86-81.]

Mottó: „LOL U Mad Bro

Amikor belevágtam ebbe a cikkbe, akkor nem számítottam arra, hogy ez mekkora meló lesz, szóval, ha a szándékaim ellenére könnyedén viccelődős cikk helyett inkább enciklopédikus valami lett belőle, akkor bocsánatot kérek. Az alapötlet egyszerű volt: csináljak egy toplistát a DnD történetének sárkányfajátiról. Szerencsére a különböző forrásokból a kutatás alapanyagának beszerzése egyszerű, viszont átlátni és rendszerezni annál nehezebb.

Mithrill sárkány egyiptomi kulisszák között.
Forrás: Draconomicon: Metallic Dargons. (Wizards of the Coast, 2009) 168. o.

A Dungeons and Dragons történetében a névadás ellenére sokáig a sárkányok nem játszottak központi szerepet, inkább csak nagy fenevadak voltak, amelyekkel össze lehetett akadni, de semmiképpen sem voltak központi és meghatározó szereplői a korai moduloknak és szettingeknek. Ez a kép nagyjából a Dragonlance után változott meg, de eddigre már régen megteremtődött a központi „sárkány kánon”, amelyben a jó (fémszínű) és rossz (színes) sárkányok öt-öt fajtája lényegében készen volt. Nem véletlen, hogy Tracy és Laura Hickman alapkoncepciója a modulsorozathoz az volt, hogy minden modul egy-egy sárkányfajtát fog középpontba helyezni. Végeredményebből a szempontból is vegyes volt, de innentől a játék nevéhez méltó módon jelentek meg és lettek egyre fontosabbak a sárkányok.

Szerintem egyébként a sárkányfajták alapkoncepciói és a színkódolás elég jó lett, utólag már szinte el sem tudom képzelni a DnD-előtti kicsit naivabb sárkányképemet, amelyben ezeknek a szörnyeknek a színe nem volt olyan fontos (vagy csak ilyen meghatározhatatlan zöld-barna dínószínű volt, mint a Sárkánszív című filmben), vagy a tűzfújáson kívül bármilyen más lehelete volt. Talán csak a Heroes of Might and Magic III. fekete sárkányai ikonikusabbak nálam.

Azonban a tíz központi sárkányon túl is volt egy csomó másik sárkány az eltelt évtizedekben. Talán csak a különböző elf alfajok ennyire sokfélék, szóval adta magát a dolog, hogy csináljak egy toplistát, amelyben értékelem az összes fajta sárkányt. Az előzetes listázás során 142 sárkányfajtát és azzal rokon szörnyet találtam (ez a szám aztán lecsökkent, amikor elkezdtem szűrni a redundanciákat). Eredetileg a saját épelmém megőrzése érdekében nem akartam mindegyiket sorrendbe rakni, mert csak egy egyszerű cikket akartam, mert attól tartottam, hogy senki sem fogja elolvasni, másrészt az én türelmem és időm is véges. De végül amikor elkezdett a lista összeállni és láttam, hogy a sorrendhez mindenképpen át kell tekinteni a teljes listát úgy döntöttem, hogy akkor már a munkám ne legyen hiábavaló.

Jó-jó kérdezhetitek, de miből dolgoztam? Kiadásonként haladva az első dolog, amihez lehet nyúlni a különböző szörnykönyvek, illetve extra szörnykönyvek lehetnek. Ez a különböző sárkányfajták 80%-át le is fedi. Utána a másik aranybánya a Draconomiconok (második kiadáshoz jött ki először ilyen kiegészítő, majd a negyedik kiadáshoz is két kötetben), illetve pár sárkányos kiegészítő (bár ez ritka volt). A jéghegy mélyén pedig ott van a kismillió különböző kiegészítő amelyekbe szívesen rejtettek el egy-egy extra sárkányfajtát, ha kellett, ha nem.

A listázás során több különböző kategóriát sikerült lehatárolni, amik kicsit talán eltudják helyezni a játék történetének szörny ökonómiájában ezeket a lényeket. Vannak erősebb kategóriák, amelyek szinte a 70-es évektől stabilak egy-két változtatással, és vannak olyanok, amelyeknek az identitását mostanra sikerült kicsit megfogalmazni. Ennek ellenére azért látszik, hogy a kb. 142 sárkányfajta háromnegyede „miért ne?” alapon jött létre egyetlen ötlete építve, és csak egy-egy közepes-gyenge szerző agylövéséről van szó. De még ezek között is vannak tök jó pofák.

Színes sárkányok: a játék ikonikus csúcsragadozói. A gonoszság ügynökei vagy éppenséggel főgonosz szerepében tetszelgő szörnyetegek. Közös vonásuk, hogy valamilyen színnel vannak azonosítva. Talán a legötletesebb és karakteresebb sárkányfajták ezt a kategóriát népesítik be.

Fémszínű sárkányok: a legfőbb gonoszságot jelképező színes sárkányok jó jellemű kuzinjai (későbbi kiadások igyekeztek ezt a kötelező jellem dolgot tompítani mindkét oldalon). Közös vonásuk, hogy a pikkelyeik színe valamilyen fémhez hasonló. Ettől vizuálisan szerintem ezek a legérdekesebbek, de sajnos a kreativitás itt megszokott állni és eléggé semmilyen mögöttük lévő „lore.”

Drágakő sárkányok: biztos vagyok benne, hogy eredetileg a fémszínű sárkányok mintájára a vizuális koncepció volt meg először ezeknél. Hagyományosan semleges lények, és nagyon ritkák. Nekem az volt ezzel a kategóriával kapcsolatban a benyomásom, hogy évtizedeken át nem volt meg igazán a helyük a játékban és lehettek volna inkább egy-egy alap sárkányfajta nemes vagy megistenült tagjai, ahelyett, hogy önálló sárkányfajt csinálunk belőlük.

Keleti sárkányok: a DnD sárkányai alapvetően a nyugati (európai) kultúrkör mondavilágának szörnyeiből lettek mintázva, de azt tudjuk, hogy hasonló szörnyek máshol is vannak. Régebben bárabban nyúltak az írók ezekhez a nem-európai mondavilágok lényeihez, és ennek egyik terméke a keleti sárkányok megjelenése, amelyek az 1981-es Fiend Folio óta részei a szörnylistáknak (de sosem voltak alapkönyvesek). Én értékeltem a jelenlétüket, de valami mindig hiányzott belőlük. Ez részben arra is vezethető vissza, hogy a keleti sárkányok inkább természeti erők megtestesülései és nem a „Sátán ivadékai”, mint a nyugati kultúrkörben. Talán a keletázsiai sárkánykép legelegánsabb integrációja a 3. kiadás aranysárkányának illusztrációjában történt meg (az a bajusz tök karakteressé tette őket).

Sárkányrokonok: van egy sor olyan sárkány vagy sárkányszerű lény, amelyek nem illeszkednek a színes-fém-drágakő háromszögbe, de a jelenlétük egy ilyen listán szerintem indokolható. Talán itt voltam helyenként a legszigorúbb a sárkány/nem sárkány lehatárolásoknál. De például egy wyvern vagy álsárkány nélkül nem lenne teljes egy ilyen toplista. A legtöbbet a hidrán lamentáltam, de végül arra jutottam, hogy azért, mert egy nagy gyík valami, még nem sárkány, ráadásul a 3. kiadás szörnykönyve is „bestia kategóriába helyezi (az ötödik kiadásban pedig monstrosity).

Különleges sárkányfajták: a szerzők tolla néha nagyon megszakad, és összekutyulnak különböző koncepciókat (elementál, külvilági stb.) és szörnyeket és ráaggatna egy „sárkány” megnevezést. Ezek között vonnak zseniálisak (rozsdasárkány) és egészen fura „ez mire jó?” fajták is (pl: földrengés sárkány). Ide soroltam be dracolichet is, ami lehet, hogy élőholt, de megőrzött valamit fajtája fennköltségéből. A zombisárkányt viszont diszkvalifikáltam, mert egyrészt unom a zombikat, másrészt az csak egy test, ami véletlenül sárkányformájú, de nincs mögötte sárkányértelem.

Tengeri sárkányok és rokonai: imádom a tengert és a vízhez kötődő szörnyeket is. Ráadásul az óriási egész hajókat elnyelő tengeri szörnyeknél kevés fantasybb dolog van. Ezért is külön figyelmet szenteltem minden olyan sárkányfajtára, amely ezt a tematikát viszi tovább (volt pár kísérlet arra, hogy elkapják ezt a mitológiai toposzt).

Szetting specifikus sárkányok: volt pár olyan sárkány, amely egy-egy szetting saját példánya volt. ide ugyanúgy belefértek a ceriliai sárkányok (Birthright) vagy a holdsárkányok (Spelljammer). Talán nem a legkreatívabbak, de nagyjából okésak. Felhívnám a figyelmet, hogy a Dark Sun sárkányurai mivel egyedi szörnyek, ezért nem kerültek fel a toplistára.

„Drake”: ez a kategória nagyon népes (közel negyven különböző drake megnevezésű szörny van a különböző kiadásokba). Közös jellemzőjük,  hogy többnyire kicsik, nem túl okosak, de nagyjából sárkánynak néznek ki (A „Van sárkányunk otthon” mém tökéletes illusztrációi). Itt ha lehet a fantáziátlanul automatikusan generált szörnyek száma meghaladja az egészségügyi határértéket és részben ők tehetők felelőssé, hogy nem vállalok teljes Top 100+-os listát. Vannak közöttük jók és a játékaimban is szívesen használom őket, de ezt a kategóriát végül kizártam a listázásból.

Lehatárolás

Szóval az alábbi szempontok szerint készült el a lista:

  • Csak TSR és Wizards of the Coast által kiadott könyveket használtam. Bele sem merek gondolni, hogy a 2000-es években az OGL-nek köszönhetően mennyi szemét jöhetett ki (plusz a Dmsguild). Ezzel egy jól körülhatárolt minta volt, és talán sikerült mindent át is néznem. Az, hogy az 5. kiadás éppen lecsengőben külön a kezem alá játszott, hogy a teljesség illúziója meglegyen.
  • Igyekeztem a core kiadványokból és nem kalandjellegű kiegészítőkből válogatni. Lehet, hogy így egy-két dolog kieshetett, de a kalandmodulokban jellemzően egyedi lények vannak és nem új fajok.
  • Fajokra koncentrálok és nem egyedi lényekre (vö. Dark Sun boszorkánykirályai) vagy egyespéldányokra és nevesített ellenfelekre.
  • Kihúztam a kis „drake” jellegű szörnyeket, mert habár ideférnek, mégis kilógtak (lásd a B Függeléket)
  • A teljes felsorolásos listát táblázat formában csatolom (lásd Függelék 1.).

Kiválasztás és értékelés szempontjai:

A sorrend és értékelés során az alábbi szempontokra figyeltem:

  • Design, megjelenés: a sárkányok külső megjelenése szerintem fontos elem a tetszetősségük értékelésénél.
  • „Lore”: milyen leírást kaptak, van-e mögöttük valami rejtély vagy kalandra ingerlő? mennyire illenek az általános DnD világokba? Kitöltenek-e valami niche szerepkört?
  • Képességek: milyen képességük van, mennyire erősek. Különös súllyal esik latba a lehelet fegyverük.
  • Ikonikusság és modulszereplések: mennyire játszottak fontos szerepet a DnD történetében (hány kiadást megélt sárkányfajtáról van szó). Voltak-e fontosmodulok, ahol ezek megjelentek?
  • Indokolt-e a létezése: gyakori hiba, hogy azírók kitalálnak valamit, hogy kitaláljanak valamit, miközben a meglévő „sárkánykészlet” bőven elég lenne, vagy csak apró módosítást kellene végezni egy egyedi példány esetében. Egyes redundáns és erőltetett fajták így szorultak ki a listáról.
  • Szubjektív: az én listám, nyilván az én ízlésemet tükrözi, de igyekeztem reálisan értékelni az egyes sárkányokat. De egyben felhívom minden olvasómat az alternatív listák (Top3/10/50/100) megosztására!

Az elkövetkezendő hetekben a fogyaszthatóság érdekében húszas csomagokban jön majd a toplista lefelé számítva, Ízelítőnek jöjjön mindennek a legalja a 86-81. pozícióra került sárkányok.

86. Paktum Sárkány (Pact Dragon)

A githyanki faj az évezredes fogásukból az agyszívók alól részben úgy törtek ki, hogy összefogtak pár vörös sárkánnyal. Ez a szövetségkötés a mai napig létezik. A githyanki-vörös sárkányszövetség régóta benne van a DnD-hagyományban, de sosem csináltak ehhez külön sárkányfajtát a negyedik kiadásig. Ezt a design döntést aztán nem is folytatták az ötödik kiadásban szerencsére.

Összességében a DnD történetének legfölöslegesebb sárkányfajtájáról van szó, amit talán egyedül a 4. kiadás sajátos harcrendszere indokolt, de én ennél sokkal nagyvonalúbb vagyok. Igazból egy vörös sárkány varinásról van szó 50 lábnyi asztrális teleporttal és pár olyan exra képességgel, ami összeköti a lovasával. Szóval az önállóságát semmi sem indokolja. Nyugodtan mehet oda ahová való: egy kevésbé népszerű kiadás kiegészítőjében eldugott helykitöltője.

Első megjelenés: Draconomicon – Chromatic Dragons, WotC, 2008. 191. o. [DnD 4e]

További megjelenés: nincs

Azt hiszem, hogy ennek a sárkánynak nyomorát jól kifejezi, hogy illusztrációt egy másik kiadványból kelett hozzá keresnem. (Plane Above – Secrets of the Astral Sea, WotC, 2010)

85. Sárga Sárkány (Yellow Dragon)

Ez egy sárkány, ami sárga. A sivatagban élnek és forró homokkal kevert leheletük van.

Szerencsére csak az AD&D második kiadásában szerepelnek. De ott legalább két kötetben is.

Vannak a fölösleges sárkányfajok és vannak a lusta és ötlettelen sárkányfajták. Na a sárga sárkány tipikusan az, ami nyugodtan kihalhatna (ha nem lenne eleve fiktív lény). A leírásának első sora is egy metapoén (ezért nem lett tök utolsó): a tudósok régóta megjósolták ennek a sárkánynak a létezését, mint az egyik alapszín hordozóját. De azon kívül, hogy nemrég jelentek meg az Elfeledett Birodalmakban és sivatagi sárkányok szinte semmit sem tudunk meg róluk. Biztos vagyok benne, hogy úgy született, hogy megnézték milyen színű sárkényt nem csináltak eddig, és a színalapján beakták a sivatagba. Aztán meg is álltak pár átlagos képességnél. A sisakszerű fejcsont és a csirkelábak már csak a habot jelentik ezen a rendkívül elizélt designú szörny kakihalmán.

Első megjelenés: Draconomicon. TSR, 1990. 68. [AD&D 2nd ed.]

További megjelenés: Monstrous Manual. TSR, 1993. 87. o. [AD&D 2nd ed.]

Draconomicon
Monstrous Manual

84. Asztrális Sárkány (Astral Dragon)

Csak a láncait veszítheti.

Ősi, halhatatlan arany sárkányok a Dragonlance világán, akik a semlegességet testestik meg. Amikor megtalálják a párjukat, akkor a semlegesség istenei összekötik őket egy aranylánccal. Ebben az állapotban az asztrális sárkány párok varázsereje megnő, amit arra használnak, hogy az egyensúlyt szolgálják.

Csak az AD&D második kiadása idején lett publikálva egy szörnyes kiegészítőben.

Egy nagyon gyenge koncepció, amely ráadásul szembe megy a teljes Dragonlance kánonnal. Szerintem fölösleges szörny, amire semmi szükség.

Első megjelenés: Monstrous Compendium Appendix – Dragonlance. TSR, 1990. 21. o. [AD&D 2nd ed.]

További megjelenés: nincs

83. Csatasárkány (Battle Dragon)

A csatasárkányok a külső síkok harcias és vad sárkányai, akik végtelen optimizmussal és ravaszsággal vetik be magukat a csatába különböző isteneket és más túlvilági hatalmakat szolgálva. A sárkány jellegzetessége az, hogy barbár módjára képes őrjöngeni és hang illetve félelem okozó lehelete van. Színek szempontjából a vörös és arany sárkányok között helyezkednek el.

A csatasárkányok először a 3. kiadásos Draconomiconban jeletek meg, mint síkjáró sárkányfajta. Ez az első változat még jó jellemű volt és Ysgard síkjához kötődött. Később a 4. kiadás új kozmológiájába illesztve került elő az aktuális kiadás első Draconomiconjába, amelyben már (követve a kiadás jellem agnosztikus szemléletét) minden hadisten szolgálatában előkerülhettek.

A csatasárkány szerepe a világban habár érthető (isteneket és túlvilágiakat szolgáló katona-sárkányok), nem győzött meg arról, hogy erre feltétlenül szükség volt egy önálló szörnyfajtát létrehozni. Kinézetre pedig olyan átlagos, és semmivel sem lóg ki a sorból. Egyáltalán nem hiányozna, ha nem lenne.

Első megjelenés: Draconomicon. 2003. WotC, 176. o. [DnD 3e]

További megjelenés: Draconomicon – Chromatic Dragons, WotC, 2008. 189. o. [DnD 4e]

Draconomicon 3e
Draconomicon 4e

82. Othlorox Sárkányok (Othlorox Dragons)

Sajnos nincs illusztrációjuk, ezért kerüljön ide a kiadvány borítója, mert van rajta sárkány.

Az othrolox sárkányok a Dragonlance szettinghez kapcsolódnak, és valójában a meglévő sárkányok variációiról van szó. Lényegében olyan sárkányok frakciójáról van szó, akik a Takhisis-Paladine párharcban megpróbáltak kimaradni. Ezek a sárkányok általában Krynn világán nem a központi Ansalonon hanem Taladason találtak menedéket. A színes sárkány othloroxokat Takhisis elátkozta, ezért elég nyomorult életük van, míg a fémszínű sárkányok inkább azzal vonták ki magukat a rendes sárkányközösségből, hogy nem vettek részt a Dárdaháborúkban.

Ezek a sárkány variációk csak a TSR korszakban jelentek meg (a 3. kiadás kompatibilis változatok kimaradtak, mert nem TSR/WotC kiadványok voltak, hanem a Sovereign Press adta ki őket).

Érdekes ötlet volt, de nem mondanám, hogy nagyon kreatívan gondolták újra a meglévő archetipikus sárkányfajtákat: vagy a meglévő sajátosságokat túlozták el (a fekete sárkányok még gyűlölködőbbek), vagy ellentétükre fordították őket (a mindig könnyed sárgaréz sárkányok megkeseredtek). Helykitöltő koncepció nulla játéktechnikai relevanciával egy szettingsemleges kiadványban.

Első megjelenés: Monstrous Compendium Appendix – Dragonlance. TSR, 1990. 23. o. [AD&D 2nd ed.]

További megjelenés: nincs

81. Linnormok (Linnorms)

Sajnos jobb minőségű képet nem sikerült hozzájuk találnom, pedig jó kép lenne.

Ősi sárkány leszármazottak, amelyek közelebb állnak egyfurcsa őshüllőhöz és kígyóhoz, mint a sárkányokhoz. Agresszívak és territoriálisak. Habár nincsen szárnyuk, mágikusan röpképesek. A lények kígyótestéhez mellső lábak tartoznak, és a nagyobb példányok ezen járnak (vagy kígyóként kúsznak). Már évszázadok óta nem láttak fiatal példányokat, így minden példány ősöreg és hatalmas. Előbb-utóbb kipusztulnak.

Csak a harmadik kiadás idején jelentek meg, és el is felejtették őket.

Habár az őshüllő/sárkány koncepció tetszetős volt, összességében inkább felejthető szörnyekről van szó, óriási hp-val és brutális sebzéssel. A körülöttük lévő sztoriban van valami érdekes, de igazából csak egy kibontatlan ötlet. Nem tűnne fel a hiányuk.

Első megjelenés: Monster Manual II. WotC, 2002. 140. o. [DnD 3e]

További megjelenés: nincs

Függelék 1: A táblázat

Sárkány fajtaODnDAD&D 1stBECMIAD&D 2nd3e/3.5e4e5e
Abyssal – Deathmask wyrm     Draconomicon1 189 
Abyssal – Frostforged wyrm     Draconomicon1 188 
Abyssal Drake    Draconomicon 145  
Adamantite Dragon   MC8 Outer Planes 40 MM2 75 
Amber Dragon  RC 171.MC Mystara 34   
Ametyst Dragon   MM 1993 70. MC14 FF 17MM2 79 Fizban 76
Amphi Dragon   Dragons of Faith DL Tales of the Lance 129 MC 4DL 20.   
Astral Dragon   MC 4 DL 21   
Battle Dragon    Draconomicon 176Draconomicon1 189 
Black DragonCHM 35 M&T 11MM1. 31.Basic DMR 28 Companion 29MM 1993 65MM1 70MM1 75MM 87
Blazewyrm    Dragon Magic 111Draconomicon1 191 
Blight Dragon     Draconomicon1 198 
Blizzard Dragon     MM3 64 
Blue DragonCHM 35 M&T 11MM1. 31.Basic DMR 28 Companion 29MM 1993 66MM1 72MM1 77MM 90
Brass DragonGreyhawk 35MM1. 31. MM 1993 75MM1 79Draconomicon2 156MM 104
Bronze DragonGreyhawk 36MM1. 32. MM 1993 76.MM1 80Draconomicon2 158MM 107
Brown Dragon  Master Rules 27  MM 1993 80.
(sivatagi) Old Empires 88.
MoF 38  
Cerilian Dragon   Birthright Box, Monstrous Compendium Annual Vol.3 26.   
Chaos Dragon    Draconomicon 177  
Chiang Lung (river dragon) OA 118.  OA 155  
Cloud Dragon MM2. 56. MM 1993 81. MC5 Greyhawk 16   
Cobalt Dragon     Draconomicon2 161 
Copper DragonGreyhawk 35MM1. 32. MM 1993 77.MM1 82MM2 77MM 110
Crystal Dragon  Master Rules 27MM 1993 71. MC14 FF 18 MC Mystara 28MM2 81. Fizban 103
Deep Dragon   MM 1993 82. MC FR1 16.MoF 40 Fizban 107
Dracolich   MM 1993 61.FRC 310 Draconomicon 146Draconomicon1 200-203MM 83
Dragon Wraith     Draconomicon1 203 
Dragon-Kin Albino-Wyrm   Compendium Annual Vol.4 28.   
Dragon-Kin Sea Wyrm   Monstrous Compendium Annual Vol.2. 46.   
Dragonturtle MM1. 35.Expert DMR 31.MM 1993 88.MM1 68 MM 119
Earthquake dragon     MM3 68 
Emerald Dragon   MM 1993 72. MC14 FF 19MM2 82 Fizban 114
Ethereal Dragon    Draconomicon 179  
Faerie Dragon MM2. 57. MM 1993 89.
Dragonnet!
Draconomicon 158Draconomicon1 195MM 133
Fang Dragon    MoF 41 Draconomicon 159  
Force Dragon    ELH 182  
Ghost Dragon   Monstrous Compendium Annual Vol.3 27.Draconomicon 161 Fizban 203
Gold DragonM&T 11MM1. 32.Basic DMR 28 Companion 29MM 1993 78.MM1 84MM2 80MM 113
Gray Dragon     Draconomicon1 172 
Green DragonCHM 35 M&T 11MM1. 33.Basic DMR 28 Companion 29MM 1993 67MM1 74MM1 79MM 93
Greyhawk Dragon   MC5 Greyhawk 17   
Hellfire Wyrm    MM2 125  
Howling Dragon    Draconomicon 180  
Iron Dragon     MM2 83 
Jade Dragon  Master Rules 27MC Mystara 29   
Kodragon   MC 4 DL 22   
Landwyrm    Draconomicon 168  
Li Lung (earth dragon) FF 28.  OA 156  
Linnorms    MM2 140  
Lung Wang (sea dragon) FF 28.  OA 157  
Mercury Dragon   MM 1993 83. Draconomicon 64Dragons of Faerun 139Draconomicon2 163 
Mirage dragon     Draconomicon1 196 
Mist Dragon MM2. 58 MM 1993 84. MC 5 Greyhawk 18.Dragons of Faerun 142  
Mithral Dragon     Draconomicon2 166 
Moon Dragon   MC 9 Spelljammer3 18  Lunar Dragon? Boo’s Astral M. 34
Moonstone Dragon   Compendium Annual Vol.4 25.  Fizban 130
Oceanus Dragon    Draconomicon 181  
Onyx Dragon  Master Rules 27MC Mystara 30   
Orium dragon     Draconomicon2 169 
Othlorx Dragon   MC 4 DL 23   
Pact Dragon     Draconomicon1 190 
Pan Lung (coiled dragon) FF 29.  OA 158  
Prismatic Dragon   Compendium Annual Vol.4 26.ELH 184  
Pseudo-Dragon MM1. 79. MM 1993 91.MM1 210MM1 91MM254
Purple DragonCHM 35    Draconomicon1 175 
Pyroclastic Dragon    Draconomicon 182Draconomicon1 194 
Radiant Dragon   Spelljammer 74.Draconomicon 185  
Rattelyr Dragon    Shining South 63  
Red DragonCHM 35; M&T 11MM1. 33.Basic DMR 28 Companion 29MM 1993 68MM1 75MM1 82MM 97
Ruby Dragon  Master Rules 27MC Mystara 31   
Rust Dragon    Draconomicon 186  
Sand Dragon    Sandstorm 152Draconomicon1 168 
Sand Dragon       
Sapphire Dragon  Master Rules 27MM 1993 73. MC14 FF 20MM2 84 Fizban 138
Scalamagdrion   Compendium Annual Vol.3 93.   
Sea Dragon   Dragons of Faith DL Tales of the Lance 131 MC 4 DL 24.   
Sea Drake    FF 147 Fizban 219 (sea serpent)
Shadow Dragon MM2 58. MM 1993 85. MC 5 Greyhawk 19.MoF 42. Draconomicon 191Draconomicon1 199MM 85
Shen Lung (spirit dragon) FF 29.  OA 159  
Silver DragonGreyhawk 36MM1. 34. MM 1993 79.MM1 86MM2 85MM 116
Skeletal Dragon     Draconomicon1 207-208 
Song Dragon    MoF 44  
Steel Dragon   MM 1993 86. Draconomicon 66.Dragons of Faerun 140Draconomicon2 172 
Stellar Dragon   MC 9 Spelljammer3 20   
Storm Drake    Draconomicon 194  
Styx Dragon    Draconomicon 187  
Sun Dragon   MC 9 Spelljammer3 19  Solar Dragon Boo’s Astral M. 52.
Sunwyrm    FF 164  
T’ien Lung (celestial dragon) FF 29.  OA 161  
Tarterian Dragon    Draconomicon 189  
Tempest dragon     Draconomicon1 193 
Topaz Dragon   MM 1993 74 MC14 FF 21MM2 85 Fizban 149
Tun Mi Lung (typhoon dragon) OA. 119  OA 162  
Vampiric Dragon     Draconomicon1 208 
Velroc    Dragon Magic 123  
Volcanic Dragon     MM3 71 
White DragonCHM 35 M&T 11MM1. 34.Basic DMR 28 Companion 29MM 1993 69MM1 77MM1 84MM 100
Wretch Dragon     Draconomicon1 197 
Wyvern MM1 102. MM 1993 366.MM1 259MM1 268MM 303
Yellow Dragon   MM 1993 87. Draconomicon 68.   
Yu Lung (carp dragon) FF 30.  OA 154